DESPRE BROASTE

Sunt cunoscute aproape 4000 de specii de broaste, inclusiv cele raioase. Variaza ca marime de la mai putin de jumatate de centimetru pana la aproape 40 de centimetrii lungime si sunt intr-un curcubeu de culori si forme.

Broastele sunt raspandite pe intreg pamantul mai putin in Antarctica.
Broastele adulte sunt carnivore si mananca aproape orice este mai mic decat ele, inclusiv insecte, viermi si chiar alte broaste.Limba lunga, lipicioasa a unei broaste este prinsa in partea din fata a gurii, si, ca o semnatura, broasca poate sa-si arunce limba in afara pentru a-si captura prada cu o viteza remarcabila.
Cea mai veche broasca cunoscuta (Vieraella herbsti) a aparut in perioada Jurasicului superior, acum 190 milioane de ani. Specimenele ce au fost gasite in Arizona arata ca forma scheletului si planul corpului broastei au ramas aproape neschimbate.Cea mai mare broasca este numita foarte potrivit Broasca Goliath (Conraua goliath) din Camerun. Ating aproape 30 cm (un picior) si cantaresc chiar si 3,3 kilograme. Cea mai mica broasca este Broasca de Aur (Psyllophryne Didactyla) din Brazilia. Cresc numai pana la 9,8 mm.La fel de mica este Eleutherodactylus iberia descoperita abia in 1996 in Muntele Iberia, Cuba. Alte broaste mici sunt broastele otravitoare. Masoara mai putin de 1cm.Recent oamenii de stiinta au observat un declin marcant in numarul broastelor si a altor amfibieni in intreaga lume.
Unele specii se crede ca au devenit pe cale de disparitie in ultimii 50 de ani. Cauzele declinului includ subtierea stratului de ozon, poluarea, pierderea habitatului, aparitia unor noi rapitori, bolile si chiar ciupercile.

Postare mai nouă Postare mai veche

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...