STIATI CA - animale IV

Stiati ca...

Ornitorincul mascul are la fiecare glezna pinteni otravitori cu care poate ucide animale mici?

Ariciul este unul dintre cele mai rezistente animale la otravuri, fiind aproape imun? El rezista chiar si la 5 g de cianura, si poate consuma viperele care sunt atat de veninoase.

Ursii polari cutreiera pana la 5 000 km pe gheta si prin tundra in cautarea mancarii?

Sarpele foloseste putina energie si de aceea poate rezista perioade lungi fara sa manance? Se spune ca un piton aflat in captivitate a stat 149 de zile nemancat, perioada in care a pierdut doar 10% din greutate.

Multe pasari mici pot zbura chiar si 3 000 km fara oprire ?

Sariturile din fuga ale pumei pot ajunge pana la 12 m ?

Cea mai mare pasare zburatoare cunoscuta a fost o pasare asemanatoare cu albatrosul, acum disparuta care avea o anvergura a aripilor de pâna la 7,6m ?

Cea mai mare anvergura a aripilor o are în prezent albatrosul calator de 3,6 metri?

Rechinul este cel mai eficient ucigas de pe planeta ? El poate sa prinda 500 kg peste pe zi.

Leopardul alb, care traieste in muntii din Asia centrala poate dobori o prada de trei ori mai mare decat propria sa marime? El are o lungime de pana la 1,3 m , o coada de 1 m si greutatea in jur de 70 kg.

Bivolul de apa, unul dintre cele mai rare animale, traieste doar pe o insula din Filipine(Mindoro) ? Cantareste in jur de 300 kg si traieste pe langa ape pentru ca ii place foarte mult sa se scalde.

Maimutele din peninsula Malacca au talent de pescar. Ele îsi lasa coada in apa si, imediat ce s-a prins de aceasta un rac, o scot afara si se ocupa de captura.
Zgomotul caracteristic al viezurului melivor este un zbarniit gros. Alte vocalizari sunt un sunet discordant în timp ce cauta hrana si un „latrat” aspru cand este suparat.

Urechile mari ale fenecului ii permit sa auda animalele ce se misca la o distanta de pâna la 1,5km

In America de Sud carnea tare si alba a pestelui pirania este o delicatesa si este foarte cautata de pescari.

Vidra marina este singurul animal carnivor care are 4 incisivi în maxilarul inferior. Acestea sunt orientati spre inainte si sunt folositi pentru a sparge cochiliile prazilor mici si a le goli de continut

Cele mai grele pasari care pot sa sustina zborul cu batai din aripi pentru perioade lungi de timp sunt lebedele, care cântaresc pâna la 15 kg si au o anvergura a aripilor de 2,5 metri.

Nurcile nu au dusmani naturali în afara omului. E mai probabil ca numarul lor sa fie redus de boli, paraziti decat de pradatorii mari.

Gastele de Canada au un stil neobisnuit de a-si creste bobocii. Cand micutii pui de culoare portocalie parasesc cuibul, ei nu sunt îngrijiti numai de proprii lor parinti, gastile mature îngrijesc cu schimbul toti puii, care sunt tinuti laolalta într-un fel de cresa.

Casalotul este cel mai mare dinte cetaceele cu dinti. El este marea balena alba descrisa în romanul Moby Dick al lui Herman Melville.

Casalotii se scufunda mai adanc decat orice balena si pot sa ramâna scufundati timp de pâna la 90 de minute.

Tigrii siberieni sunt cele mai mari feline din lume, cantarind cu peste 100 kg mai mult decat tigrii bengalezi. Ei se înmultesc bine în gradinile zoologice si in lume exista mai multi în captivitate decat în salbaticie.

Femela cangur este de peste 30 000 de ori mai mare decat puiul de cangur nou-nascut.

Desi exista relatari despre animale care au fost stranse atât de puternic de sarpele anaconda incat toate oasele din corp le-au fost rupte, in realitate se intampla foarte rar ca vreun os al victimei sa se rupa.

Stiinta a stabilit, ca pestii au voce si auz. Dar intre ei se inteleg... in limba lor.
Un invatat a demonstrat recent, ca melodiile armonioase ce se raspindesc in apa, in forma de evantai influenteaza placut asupra pestilor si-i atrag spre mal.

Forma hidrodinamica ideala si greutatea specifica mica a delfinilor le permite sa se miste prin apa cu o viteza de pina la 50 km pe ora.

In nordul Australiei se intilnesc fluturi cu dimensiunea de 26 cm (Denumirea stiintifica : Troides euphorion). Localnicii folosesc carnea lor. Se intelege ca fluturii nu sint vinati cu plasa, nici cu pusca, ci cu arcul si sageata.

Albinele nu vad culoarea rosie, in schimb pot vedea razele ultraviolete, invizibile pentru ochii nostri.

Coloniile de furnici se razboiesc intre ele si e vai de furnicile ratacite pe domeniul altei colonii.Recunoasterea furnicilor straine se face dupa miros, deoarece – asa dupa cum au stabilit cercetarile – fiecare colonie isi are mirosul ei specific. Asadar, furnicile straine care ratacesc sau cele care ataca o alta colonie sunt usor de recunoscut.

Postare mai nouă Postare mai veche

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...