SPORTURI CALARE

Cursele de cai
Sunt una dintre întrecerile sportive cele mai vechi organizate de om. Pentru aceste întreceri se folosesc cai crescuţi şi selectaţi exclusiv pentru aceste curse. Rasele de cai utilizate mai frecvent sunt:
„Calul pur sânge eglez”
„Calul arab”
Trăpaşul” o categorie de cai care cuprinde mai multe rase
Caii care participă la curse sunt supuşi unui examen riguros pentru a se stabili dacă sunt sănătoşi, rezistenţi, de rasă nobilă, alură, uşurinţa, iuţeala şi mobilitatea în alergare. Din vechime s-a practicat acest sport fiind o ocupaţie importantă în timpul liber a unor grupuri sociale bogate. In afară de cursele de întreceri se mai organizează şi vânători cu hăituirea vânatului călare, acţiune care în ultimul timp este tot mai criticată de iubitorii de animale. Cursele pot să fie cu obstacole, pe diferite distanţe şi pe categorii de cai. La aceste curse se pot face şi pariuri cu diferite criterii, care pot atinge sume considerabile.

Curse de cai cu sareta
 Sportul consta in conducerea in viteza a unui cal de rasa standard care trage o sareta usoara pe doua roti numita sulky. Cursele de cai cu sareta sunt de doua tipuri in functie de mersul calului: calul care merge in pas numit pacer, isi misca ambele picioare de aceeasi parte in acelasi timp,; calul care merge la trap, sau trapasul, paseste simultan cu piciorul stang din fata si drept din spate, iar mai apoi in acelasi timp cu piciorul drept din fata si stang din spate. Cursa de cai cu sareta este una dintre cele doua tipuri principale de curse de cai, cealalta presupune cursa calare in sa. Sareta sulky era ,la origine, o sareta usoara fara acoperis, cu patru roti trasa de un singur cal. Astazi ea este folosita, mai ales, in cursele de cai cu sarete si consta dintr-o osie in forma de U curbata in jurul scaunului ingust pe care se asaza vizitiul.

Sarituri artistice peste obstacole
In acest concurs calul si calaretul trebuie sa sara intr-o anumita limita de timp peste o serie de obstacole care au fost create pentru un anumit fel de intrecere. Concursul bazat pe simpla saritura peste obstacole este numit Puissance, in cadrul sau calul trebuie sa depaseasca o serie de obstacole pe trasee cu un grad de dificultate din ce in ce mai mare; limita de sarituri in cadrul competitiei Puissance este de patru

Polo calare
Doua echipe formate din cate patru jucatori calare incearca sa proiecteze o minge de lemn pe un teren cu iarba printre doi stalpi care marcheaza poarta ajutandu-se de niste ciocane cu manere lungi si flexibile. Originar din Asia centrala, polo a fost jucat mai intai in Persia (Iran) intre sec VI i. Hr. - sec I d. Hr.Jocul de polo a fost initial un joc de antrenament pentru unitatile de cavalerie care asigurau paza regelui, precum si pentru alte trupe de elita.

Postare mai nouă Postare mai veche

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...