Sporturi mai putin cunoscute

Curling
La un meci de curling participa doua echipe a cate patru jucatori (in functie de titlu - jucatorul conducator, al doilea, al treilea si capitanul numit skip). Fiecare jucator lanseaza pietre rotunjite, concave in partea inferioara si prevazute cu un maner in partea superioara, de-a lungul unui patinoar de gheata sau a unui teren de gheata natural spre un reper, un marcaj fix in centrul unui cerc (numit casa) si marcat cu linii concentrice. Obiectivul jocului este ca fiecate jucator sa plaseze pietrele sale cat mai aproape de centru. Fiecare jucator lanseaza doua pietre alternativ cu concurentul sau, incepand cu jucatorul conducator al fiecarei echipe si terminand cu jucatorul skip. Se acorda cate un punct pentru fiecare piatra care se opreste cat mai aproape de reper. O echipa poate sa inscrie pana la 8 puncte din 16 pietre lansate spre marcaj sau tinta, inafara de cazul in care nicio piatra nu se afla in casa sau daca cele mai apropiate pietre ale adversarilor sunt echidistante, caz in care nu se marcheaza deloc.

Bagatelle
Acest joc este probabil de origine engleza fiind o modificare a jocului de biliard. Bagatelle este jucat pe o masa alungita cu dimensiuni variind intre1,8 pe 0.5m pana la 3 pe 0.9 m, cu noua buzunare numerotate in capat, dintre care opt sunt aranjate in cerc, iar al noualea este in centru. Sunt folosite tacuri de biliard si 9 bile - una neagra, patru rosii, patru albe.

Carom
Este un joc cu trei mingi (doua albe si una rosie) si o masa fara buzunare. Obiectivul este lovirea ambelor bile cu ajutorul bilei albe. Fiecare carambol executat valoreaza un punct.

Lacrosse
Acest sport competitiv presupune doua echipe de jucatori care folosesc crose cu manere lungi asemanatoare cu rachetele, pentru a captura, duce si arunca o minge pe teren sau spre poarta adversarului. Poarta este formata din stalpi verticali si o bara transversala pe care este prinsa o plasa care atarna liber.. Lacrosse este un joc foarte rapid, al carui obiectiv este de a trimite mingea in poarta adversarului de cat mai multe ori posibil, impiedicand adversarul sa inscrie. Un gol valoreaza un punct.

Pachisi
Numit uneori jocul national al Indiei, pachisi presupune 4 jucatori asezati fata in fata, formand doua echipe care incearca sa schimbe niste piese de-a lungul unui traseu in forma de cruce. Miscarile sunt determinate de aruncarea unei cochilii sau a zarurilor. Fiecare jucator are 4 piese care se afla in spatiul din mijloc la inceputul jocului si pe care le misca de-a lungul traseului din mijloc langa jucator si, in sensul invers acelor de ceasornic in jurul traseului exterior al tablei. Castiga perechea ale carei piese termina primele turul complet, intorcandu-se in spatiul din centru.


Ciclobal
Acest joc de ciclism pentru amatori este practicat mai ales in Europa. L ciclobal doua echipe pe bicicleta incearca sa prinda si sa impinga mingea in poarta adversarului, dirijand mingea de 18-20 cm in diametru cu ajutorul rotilo de la bicicleta. Echipele de ciclobal de sala sunt formate din doi jucatori, care joaca afara din sase jucatori. Competitia internationala anuala care include si un campionat anual este organizata de o filiala a Federatiei Internationale pentru Ciclisti Amatori.

Deltaplan
Derivat de la planor sau glisor, deltaplanul a fost creat in anul 1960 dupa modelul de parasuta cu aripile flexibile conceput de Franci Rogallo de la NASA si proiectat pentru a fi folosit la manevrarea navelor spatiale la reintrarea in atmosfera.

Aruncarea cu ciocanul
Obiectul folosit la proba de aruncarea ciocanului nu este un ciocan conventional ci o bila cu un diametru de apr. 127 mm de care este prins un cablu, intrecul obiect avand o lungime de 1,3m si o greutate de 7,26 kg. Manerul de la capatul opus al cablului este prins de aruncator si eliberat dupa trei sau patru rotiri in care corpul a ajuns la forta centrifuga maxima.

Softball
Cei mai multi sunt de acord ca acest sport popular s-a dezvoltat dintr-un joc numit baseball de camera si a fost practicat pentru prima data in Chicago in anul 1887. Regulile de baza la softball sunt acelasi ca si la baseball. Strategia de atac si aparare sunt similare, dar softball este jucat pe o suprafata mult mai mica si are doar 7 reprize.






Rodeo
Este un sport care presupune o serie de concursuri si demonstratii derivate din echitatie, aruncarea lasoului si alte probe asemanatoare si a fost inventat de calaretii cowboy in perioada in care se cresteau vite la nivel industrial in Mexicul de Nord si vestul SUA. Sportul isi are originea in SUA din vremurile cand calaretii cowboy se adunau in asa-numitele "targuri de vaci" si concurau pentru titlul neoficial la probe de calarie, aruncarea lasoului si altele. Pe masura ce activitatea acestor calareti a fost restransa de caile ferate, concursurile au devenit programe de divertisment reglementate oficial.

Postare mai nouă Postare mai veche

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...