Spalarea creierului
Se considera manipulare mentala controlarea cu succes a gandurilor si actiunilor unei persoane, fara a avea consimtamantul ei. De regula, persoana respectiva renunta la un set de idei politice, religioase sau atitudini sociale, fiind ”convinsa” sa accepte un set nou de idei, care sunt opuse celor vechi, fara a se face uz de forta. Termenul “brainwashing” se foloseste in cazul persoanelor convinse prin si de propaganda.
Controlul mental e reprezentat printr-o gama larga de tactici psihologice capabile de a slabi controlul individului asupra comportamentului, emotiilor si deciziilor sale. Exista numeroase controverse in privinta metodelor de obtinere a acestui lucru, acestea sunt in stransa legatura cu religia, politica, prizonierii de razboi, totalitarism, culturi, terorism, etc.
In cartea sa din 1961 “ Thought Reform and the Psychology of Totalism: A Study of “Brainwashing” in China”, psihiatrul Robert Jay Lifton descrie 8 metode folosite pentru manipularea individului.
1. Controlul milieu
Controlul milieu implica controlul total asupra informatiilor si mijloacelor de comunicatie, atat din mediul exterior cat si cel interior al individului, care are ca rezultat o izolare aproape totala de restul societatii.
Acest tip de control implica si diverse tehnici pentru a restrictiona contactul membrilor cu lumea exterioara si reduce capacitatea critica si rationala de judecare a informatiei.
Solidaritatea grupului unifica o subcultura intr-o comunitate. Criticii sustin ca oamenii izolati de societate si familie sunt privati de cunoasterea exterioara iar liderii grupurilor limiteaza cognitia umana, reducand-o la respectivul grup.
2. Manipularea mistica
Manipularea mistica implica manipularea experientelor care apar in mod spontan, dar de fapt au fost planuite si orchestrate de catre grup sau de liderii sai, avand ca scop demonstrarea autoritatii divine, a evolutiei spirituale sau a unui dar sau talent special care ii permite liderului sa reinterpreteze evenimentele, legile si experientele dupa bunul sau plac.
Cultele procedeaza asemanator alcatuind adevarate scenarii, cu scopul de a convinge grupul de nocivitatea unui anumit comportament sau convingeri, dand nastere la o comunitate de sentimente, la o coeziune interna, care poate imbraca forma unei eliberari de energie colectiva. In acest mod, pe nesimtite o intreaga colectivitate este transformata in sensul dorit de lideri si, chiar daca la suprafata totul pare normal, sechele psihice nu sunt deloc neglijabile, ele sedimentandu-se si putand invada realul oricand. Aceasta transformare nu are doar aspecte negative, ci poate constitui liantul care solidifica un anumit grup.
3. Puritatea ca cerinta primordiala
Puritatea ca cerinta primordiala implica impartirea lumii in alb si negru, membrii sunt presati permanent sa se conformeze ideologiei grupului si sa aspire la perfectiune. Drept mecanism de control se foloseste inocularea sentimentului de vina sau de vinovatie.
4. Confesiunea
Pacatele sunt definite de grup, iar confesiunea are loc in prezenta unui supraveghetor personal sau in mod public. Pacatele si atitudinile membrilor sunt discutate si exploatate de catre lideri.
5. Stiinta sacra
Stiinta sacra este doctrina sau ideologia unui grup care e considerata Adevar Suprem. Acest adevar nu poate fi gasit in afara grupului iar liderul, mesager al divinitatii, e dincolo de orice critica sau indoiala.
6. Incarcarea limbajului
Incarcarea limbajului este interpretarea sensului cuvintelor si frazelor de catre grup, astfel incat cei din exterior sa nu le inteleaga. Jargonul e compus din clisee care trebuie sa schimbe gandirea membrilor, conform celei de grup.
7. Doctrina mai presus de individ
Doctrina mai presus de individ, subordonarea experientelor personale celor sacre. Orice experienta contrarie trebuie interzisa sau reinterpretata pentru a corespunde ideologiei grupului.
Ideologiile de cult se bazeaza pe dihotomia interior-exterior si pe maniheismul bine-rau, intretinand la adept o frica continua de lume, discursul sectei alimentand si etaland contradictiile sociale. Confruntarea brusca cu realitatea poate provoca accese anxioase, care pot avea o mare anvergura, insotindu-se si de manifestari somatice. Astfel, medicii care au tratat copii care au supravietuit dramei de la Waco au constatat la acestia tulburari somatice masive, in special cardiace si intestinale, a caror evolutie a condus la ipoteza ca aveau cauze psihice. Manifestari asemanatoare s-au mai intalnit la persoane crescute exclusiv in mediul sectar, insa intr-un grad mai redus de gravitate.
Fobiile sunt indreptate intr-o diversitate de directii: persoane (in special reprezentanti ai institutiilor statului, psihiatri, clerici), institutii (armata, Biserica), manifestari culturale, practici medicale, diverse alimente, obiecte (in special noile produse ale tehnicii moderne, produse vestimentare). Aceste fobii se pot indrepta si impotriva unor etnii, rase, natiuni, insa acele grupuri care adopta asemenea atitudini se autoizoleaza si nu au prea mare importanta din punctul de vedere al impactului social.
8. Renuntarea la existenta
Grupul hotaraste cine are dreptul sa existe si cine nu. De regula cei din afara sunt pacatosii condamnati, de aceea trebuiesc convertiti la ideologia grupului.
Exista multe conceptii gresite despre controlul mental, printre acestea se numara :
- eforturile parintilor pentru educarea copiilor conform normelor sociale, morale si a standardelor personale.
- tehnicile de modificare a comportamentului, fie prin auto-disciplinare si autosugestie sau prin intermediul work-shop-urilor si a anumitor clinici.
- publicitatea si seductia sexuala.
- tratamentele dezumanizante si devalorizante a fiintei umane din folosite de ofiteri in armata sau in penitenciare, avand ca scop distrugerea individualitatii. Asta e valabil si pentru antrenorii si instructorii sportivi care ameninta, devalorizeaza, si care prin pedepse fizice sau prin exercitii fizice excesive, incearca sa distruga ego-ul si sa formeze spiritul de echipa si de identificare cu grupul.
- unele dintre tacticile de recrutare a miscarilor spirituale si religioase sau a grupurilor de potential uman New Age.
- victimele unei rapiri care sunt convertite sau dobandesc o relatie empatica cu rapitorii lor ( Sindromul Stockholm ).
- femeia care ramane alaturi de barbatul care abuzeaza de ea.
- mesajele subliminale din muzica, reclame sau casetele self-help.
- armele laser, radiatoarele isotropice, ultrasunete, generatoarele de puls electromagnetic non-nuclear sau emitatoarele de microunde de mare putere, toate acesta fiind folosite pentru a deruta sau a incapacita oamenii.
- tehnicile de “brain-washing” ( tortura, deprivare senzoriala, etc. ) folosite de chinezi in timpul razboiului din Coreea si faimosii zombie obtinuti in Voodo.
Multe dintre conceptiile gresite despre controlul mental, provin din fictiune. Un exemplu in acest sens, e filmul “Candidatul Manciurian”, care are ca subiect un asasin programat sa reactioneze la un stimul post-hipnotic, sa comita o crima si sa uite complet evenimentul. In alte lucrari de fictiune se folosesc droguri sau implanturi cerebrale, fiind deja cunoscut faptul ca stimularea creierului ( mecanica, electrica, chimica, etc. ) poate produce reactii corporale si schimbari de comportament.
Putem cauza niste efecte previzibile, cum ar fi uitarea unui eveniment sau inocularea unui sentiment sau a unei dorinte, dar nu putem face asta intr-o maniera non-invaziva si care sa ne permita un control aproape complet a acelei persoane.
In viitor poate o sa fie posibila implantarea unui dispozitiv care prin controlarea reactiilor chimice din creier, sa manipuleze gandurile si actiunile individului.
Dar avand in vedere nivelul actual al neuro-stiintelor acest lucru inca nu e posibil, desi doi neurologi de la Universitatea Emory, dr. Roy Bakay si dr. Philip Kennedy, au realizat un implant cerebral electronic, activat de ganduri, care permite miscarea unui cursor.
Postare mai nouă Postare mai veche