Istanbul a devenit capitala europeana a culturii in 2010

Istanbul a devenit, precum Sibiul în anul 2007, Capitala europeană a culturii anului 2010. Oraș cu o populație estimată la 13 milioane de locuitori (unele cifre neoficiale indică cifre de la 14 până la 18 milioane), Istanbul este, neîndoios, una dintre cele mai vibrante așezări urbane ale continentului. Nu numai istoria de două milenii, dar și așezarea geografică și confluența culturilor fac din Istanbul, Constantinopolul de altădată, un oraș unic în lume.



Este îmbucurător că forurile europene au decis acordarea titlului onorific de capitală culturală Istanbulului, anul acesta.

Trebuie de la început menționat că, spre deosebire de alte orașe deținând aceeași calitate, precum Sibiu, Essen (Germania), Pecs (Ungaria) sau chiar Luxemburg, Istanbul este un oraș cu o activitate economică de un volum gigantic. Aici funcționează o Cameră de Comerț municipală cu 400,000 de companii-membre. Volumul anual al producției lor reunite este egal cu PIB-ul României.
Turcia are actualmente 76 de milioane de locuitori, iar guvernul alocă educației 4% din PIB.
Citadela, cu imensa ei suprafață geografică și uriașa populație tânără, are un număr mare de universități, licee și școli. Resursa umană este, în anii aceștia, inepuizabilă în Istanbul. Programul cultural al anului este și el pe măsură.


Pentru 365 de zile, capitala culturală europeană oferă arte vizuale, muzică modernă, operă, filme de ficțiune, documentare și de animație, literatură, teatru și arte ale spectacolului, arte tradiționale, cultură urbană, educație, patrimoniu cultural și muzee, implementări urbane, proiecte urbane, turism și promovarea traseelor maritime. Totodată, orașul organizează pe tot parcursul anului un “Dialog al Societății Civile”.

Inițiativa de a oferi din nou calitatea de capitală europeană unui oraș din orientul continentului este de folos întregii regiuni, României, Bulgariei, Greciei, dar și țărilor aspirante la calitatea de membru UE, precum Serbia.

Binecunoscuta ospitalitate, creșterea contină a calității serviciilor și a produselor, fac din Istanbul locul ideal pentru o astfel de inițiativă continentală. Există aici, moștenire a trecutului otoman, o rafinată elită intelectuală, care a păstrat aproape intactă tradiția de erudiție, gust și un larg orizont al lumii ideilor.

Personalități importante ale lumii călătoresc la Istanbul în acest an. O sumă de evenimente politice, economice și culturale au fost programate pentru lunile care urmează, Unul dintre ele va fi Summit-ul Economic Marmara, o prestigioasă adunare de oameni politici, economiști și analiști ai lumii, discutând despre energie, încălzire globală sau securitate internațională. România va fi reprezentată de personalități apreciate ale lumii academice și ale societății civile.

Celelalte doua orase desemnate capitale europene ale culturii in 2010 sunt Essen (Germania) si 
 Peç(Ungaria).

Iata o lista cu toate capitalele europene ale culturii din anii anteriori:
Turku (Finlanda) 2011




Tallin (Estonia) 2011


Peç(Ungaria) 2010

 Essen (Germania) 2010


   Istanbul (Turcia) 2010


 Vilnius (Lituania) 2009


 Linz (Austria) 2009


    Stavanger (Norvegia) 2008






 Liverpool (Anglia) 2008


 Sibiu (Romania) 2007


  Luxemburg (Luxemburg) 2007








2006 Patras - Grecia
2005 Cork - Irlanda
2004 Genoa - Italia
        Lille - Franta
2003 Graz - Austria
2002 Bruges - Belgia
        Salamanca - Spania
2001 Porto - Portugalia
        Rotterdam - Olanda
2000 Avignon – Franta
       Bergen – Norvegia
       Bologna – Italia
       Brussels – Belgia
       Helsinki– Finlanda
       Krakow – Polonia
       Reykjavik – Islanda
       Prague – Cehia
       Santiago de Compostela – Spania
1999 Weimar – Germania
1998 Stockholm – Suedia
1997 Thessaloniki– Grecia
1996 Copenhagen – Danemarca
1995 Luxemburg
1994 Lisbon – Portugal
1993 Antwerp – Belgium
1992 Madrid – Spania
1991 Dublin – Irlanda
1990 Glasgow – Scotia
1989 Paris – Franta
1988 Berlin – Germania
1987 Amsterdam – Olanda
1986 Florence – Italia
1985 Athens – Grecia

Postare mai nouă Postare mai veche

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...