Planurile privind călătoriile spaţiale comerciale avansează

Magnatul britanic Richard Branson prezintă luni în California vehiculul de lansare pentru nava spaţială care ar urma să transporte pasageri la 100 de kilometri deasupra Pământului, în imponderabilitate.
Peste 250 de aspiranţi astronauţi au plătit câte 200 de mii de dolari pentru a-şi rezerva biletele.
După patru ani de lucrări strict secrete într-un deşert din California, luni publicul va putea vedea pentru prima oară vehiculul White Knight Two, Cavalerul Alb.
Este însă doar vehiculul de lansare. Nava propriu-zisă, în care ar urma să călătorească pasagerii nu este gata încă. E construită doar în porporţie de 70 la sută.
Vehiculul de lansare White Knight Two este cel care va purta nava, sub aripa sa, până la 15 mii de metri.
Iar de acolo, modulul cu cei şase pasageri şi doi piloţi îşi va porni propriul motor racheta şi se va ridica până la 100 de kilometri deasupa Pământului.
Clienţii se vor bucura de senzaţiile oferite de imponderabilitate şi de imaginile Pământului văzut din spaţiu.
Dar, de fapt, călătoria de două ore şi jumătate, va fi în cea mai mare parte sub-orbitală, cu imponderabilitate timp de numai 5 minute.
Şi spre deosebire de navetele spaţiale care se înscriu pe orbită, nava companiei lui Richard Branson, Virgin Galactic, nu va face decât să urce şi să coboare apoi imediat pe Pământ.
Deşi nava nici nu e nici construită complet, iar vehiculul de lansare, prezentat luni aşteaptă încă să fie testat în zbor, 250 de clienţi au plătit deja 200 de mii de dolari fiecare pentru câte un bilet.
Richard Branson spune că el şi-a rezervat bilet chiar pentru primul zbor.

sursa: BBC

Postare mai nouă Postare mai veche

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...