"Academia de calcat pe cap" !!! - exista in Brazilia. Cititi!

Universul luptelor de tip Vale Tudo nu a mai fost acelasi dupa aparitia baietilor veseli si duri din orasul brazilian Curitiba. Zeci de luptatori din elita MMA-ului mondial au fost fortati sa inteleaga acest lucru dupa ce au fost calcati pe cap la propriu prin ringurile si custile tuturor campionatelor de prestigiu ale acestei noi discipline de lupta care face furori la ora actuala. Locul unde au fost slefuiti cei mai spectaculosi luptatori din MMA este o redutabila scoala de lupta braziliana care, dupa momentul Gracie, a revolutionat din temelii directia cumva unidimensionala spre care se indreptau luptele cu reguli permisive!

Arta de a calca adversarii in picioare

Spectacol, violenta, duritate, maiestrie, respect, sportivitate, dinamism si culoare – acestea ar fi o parte din cuvintele care curg din gura comentatorilor de lupte in sistem MMA, in momentul in care orice luptator al crescatoriei de gladiatori moderni din Curitiba intra in arena. Pentru a intelege mai bine ce anume-i face pe membrii echipei Chute Boxe deopotriva unici si adulati de fani, trebuie sa ne coboram privirile in istoria MMA-ului brazilian, a diferentelor intre scolile de lupta braziliene si, mai ales, a rivalitatilor dintre acestea.

Pentru omul de rand, Brazilia este acea tara tropicala din America de Sud care circumscrie imensa jungla amazoniana, taramul unde fotbalul este ridicat pe piedestal de religie si arta, unde frumusetea si exotismul femeilor senzuale erupe in Carnavalul de la Rio si, nu in ultimul rand, loc al tristelor si mizerabilelor Favelas – periferiile de carton unde violenta este la ea a acasa, iar bandele de copii-piranha colinda flamanzi si drogati strazile precum niste haite nesfarsite de sacali scheletici umani…

Putini stiu totusi ca aici este terenul unde cresc, lupta si se antreneaza zilnic unii dintre cei mai buni luptatori din intreaga lume. Singurii de fapt care au reusit (cel putin in MMA) sa se opuna de pe picior de egalitate ofensivei tavalugului durilor veniti din spatiul ex-sovietic. Dincolo, peste Oceanul Atlantic, intr-o lume la fel de cruda si saraca precum cea din spatele Cortinei de Fier, evolueaza o specie diferita de luptatori care au re-inventat Artele Martiale clasice, adaugad acestor practici razboinice stravechi un plus de eficacitate, duritate si spectaculozitate. Facand o parelela deloc fortata, brazilienii au facut cu Judo-ul japonezilor si cu Muay-Thay-ul thailandezilor exact ceea ce au facut si cu fotbalul inventat de englezi.

Scoala Chute Boxe a aparut parca pentru a contrabalansa scena Vale Tudo-ului brazilian dominata exclusiv de Lutta Libre si Jiu-Jitsu-ul brazilian dezvoltat in sanul familiilor Gracie si Machado. Aceste doua stiluri de lupta erau axate pe proiectarea adversarului, urmata de lupta la sol care se finaliza printr-o strangulare sau cheie articulara. Atuurile lor au spulberat pentru o perioada luptatori rivali veniti din arte martiale si sporturi de lupta bazate pe lovituri precum Karate, Taekwondo, Kung Fu sau Kick Box. Secretul era unul deosebit de simplu: luptatorii proveniti din aceste stiluri nu experimentasera lupta cu un adversar care inchide fulgerator distantele, proiecteaza si lupta la sol. Remediul a venit din partea acestei scoli obscure de Muay Thai care a dezvoltat pana la nivel de arta apararea si contraatacul in fata unui luptator de Jiu Jitsu sau Lupte Libere. In plus, virtuosii pumnilor, genunchilor si picioarelor de la Chute Boxe au mai adaugat un element esential...

Spectaculozitatea!

Era tocmai ingredientul lipsa in competitile cu reguli minime dominate pana atunci de stilistii luptei corp la corp. Pentru un neinitiat, la fel ca pentru publicul larg privitor, o lupta care se desfasoara la sol (in ciuda eficientei sale) este foarte plictisitoare, lenta, greu de urmarit si cumva anosta. Adaugati aici si faptul ca odata ce combatantii au ajuns la sol, lupta poate dura si 2-3 ore! interval de timp care ar plictisi orice privitor cu exceptia impatimitilor genului.

In plus K.O.-ul din lovituri survine extrem de rar, fiind reusit doar de expertii strategiei GNP (Grond and Pound – metoda prin care luptatorul incaleca pe adversar pentru a-l potopi cu lovituri de pumn si cot pana cand este oprit de arbitru sau provoaca K.O.-ul), in general lupta la sol terminandu-se prin strangulari sau luxari ale membrelor. Chute Boxe a inceput ca o scoala de lupta unde accentul se punea pe studiul unui Muay Thai adaptat pentru Vale Tudo, adica fara manusi sau alte protectii si fara reprize, confrutarea durand in genere pana la abandonul sau K.O.-ul unuia dintre oponenti. In fata asaltului unui luptator de Jiu Jitsu brazilian, stilistii Chute Boxe au trebuit sa modifice pozitia de lupta, inchiderea unghiurilor si distantelor, antrenamentul pentru explozia in lovituri, rezistenta in regim de efort si, mai ales, clinciul si apararea contra proiectarilor, capitole la care practicantii altor stiluri axate pe lovituri prezentau lacune serioase.

Postare mai nouă Postare mai veche

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...