CURIOZITATI PISICI

Stiati ca:
- 95% dintre proprietarii de pisici recunosc ca vorbesc cu ele.
- Pisicile pot fi si ele, ca si oamenii, dreptace sau stangace.
- O pisica poate sari de sapte ori inaltimea ei.
- Pisica nu poate vedea imediat sub nasul ei, de aceea bunatatile pe care i le aruncati pe podea vor ramane neatinse daca nu este atenta cand le aruncati.
- Corpul pisicii contine 230 de oase, in timp ce al omului are doar 206.
- Pisicile au patru randuri de mustati.
- Sprintul pisicii poate atinge 49 km/h.
- Pisicile pot vedea in intuneric de sase ori mai bine decat oamenii datorita unui strat de celule cu proprietati extrareflectoare ce absorb lumina si care se numeste tapetum lucidum.
- Pisicile isi folosesc mustatile pentru a-si da seama daca un loc este suficient de larg pentru ca ele sa se poata strecura in interiorul lui. Astfel, mustatile ii servesc ca un fel de antene ce o ajuta sa masoare largimea corecta a unui pasaj.
- Rar o pisica miauna la o alta pisica, acest sunet fiind folosit pentru comunicarea cu oamenii.
- Pisica se curata cu ajutorul limbii si al labutei atunci cand a trecut printr-un pericol sau dupa ce s-a batut cu o alta pisica. Acest gest se presupune ca are rolul de a linisti si calma animalul, prin realizarea unei activitati naturale si instinctive.
- Pisica nu transpira niciodata deoarece nu are glande sudoripare.
- O pisica isi petrece aproximativ 30% din viata ingrijindu-se de aspectul sau.
- Spatele arcuit al pisicii face parte dintr-un sistem complex de limbaj corporal, de obicei asociat cu amenintarea. Arcul este atat de ascutit deoarece sira spinarii pisicii contine aproximativ 60 de vertebre, in timp ce la om nu sunt decat 34 de vertebre.
- Creierul pisicii este mult mai asemanator celui uman decat cel de caine.
- Urechea pisicii pivoteaza pe un arc de 180 de grade.
- Auzul pisicii este unul dintre cele mai fine din lumea animala. In timp ce ele pot auzi sunete aflate pe o frecventa de 65 kHz, auzul uman se opreste la doar 20 kHz.
- Inima pisicii inregistreaza intre 110 si 140 de batai pe secunda, respectiv de doua ori mai multe decat inima umana.
- Maxilarul pisicii nu se poate misca intr-o parte si-n alta.
- Temperatura normala a corpului pisicii este de 38,6 grade Celsius.
- Simtul gustativ al pisicii este mult mai bine dezvoltat decat cel al cainilor.
- Coada pisicii, respectiv pozitia ei, comunica foarte multe despre sentimentele si intentiile acesteia. Astfel, coada ridicata inseamna fericire, zvarcolirea ei reprezinta un semn de amenintare, iar cand pisica isi tine coada in jos si aproape de corp, inseamna ca se simte nesigura.
- Coada pisicii joaca un rol vital in pastrarea echilibrului si a „reflexului de indreptare”, care ii permite sa aterizeze intotdeauna in picioare, chiar si de la inaltimi foarte mari.
- Limba pisicii este foarte aspra deoarece este acoperita de papile ca niste carligi indreptati inapoi, ce o ajuta sa-si apuce mai bine prada si sa o tina in gura.
- Pisica se poate imperechea cand ajunge la varsta de 5 luni.
- Pisicile trebuie sa manance grasimi, deoarece corpul lor nu le pot produce. Nu hraniti niciodata pisicile cu mancare pentru caini, deoarece acestea au nevoie de o cantitate de proteine de 5 ori mai mare decat cainii.
- Pisicile adora sa-si auda numele si sa auda vocea stapanului cat mai des, asa ca este indicat sa li se vorbeasca.
- Pisicile nu au o structura osoasa in jurul gatului si de aceea isi pot strecura corpul prin orice orificiu prin care ar intra cu capul.
- Pisicile au o memorie mai buna decat cainii. Teste efectuate de Universitatea din Michigan au dus la concluzia ca, in timp ce memoria cainelui nu dureaza mai mult de 5 minute, a pisicilor se poate mentine pana la 16 ore, depasind din acest punct de vedere maimutele si urangutanii.
- Pisicile au un auz extrem de bine dezvoltat. Urechile lor au 30 de muschi ce controleaza urechea externa (prin comparatie, urechea umana are doar 6). Acesti muschi se rotesc la 180 de grade si de aceea pisicile aud la fel in toate directiile, fara sa fie nevoite sa-si intoarca capul.
- Pisicile pot vocaliza aproximativ 100 de sunete diferite, comparativ cu cainii, ale caror coarde vocale nu pot emite decat 10 sunete.
- Pisicile au grupa sanguina AB, la fel ca si oamenii.
- Pisicile au o a treia pleoapa, care este foarte rar vizibila. In cazul in care se vede, acest lucru poate fi semnul unei probleme de sanatate.
- Pisicile au abilitatea domestica de a folosi ceasul biologic, ungiul soarelui si campul magnetic al pamantului.
- O pisica ce ajunge la varsta de 15 ani si-a petrecut probabil 10 ani din viata dormind.
- O pisica inspaimantata poate fugi cu o viteza de 31 kmph, mai repede decat un sprinteur de performanta.
- Majoritatea pisicilor albe cu ochi albastri sunt surde. Pisicile albe care au doar un singur ochi albastru sunt surde doar de urechea ce corespunde acestuia.
- Un motan poate sa se imperecheze cand varsta lui este cuprinsa intre 7 si 10 luni.
- Un sfert din numarul stapanilor de pisici le usuca artificial dupa ce le imbaiaza.
- Abraham Lincoln era un mare iubitor de pisici. Cat timp a locuit la Casa Alba, el a avut 4 astfel de animale. Tabby, cum era numita una dintre ele, a fost prima pisica ce a calcat pragul Casei Albe.
- Pisicile adulte fara probleme de sanatate dorm profund 15 % din viata lor si se afla in starea de veghe 50 % din timp.
- Dupa ce sunt luate in brate, pisicile isi ling blanita pentru a si-o face din nou matasoasa si pentru a scapa de mirosul „uman”. Linsul se spune de asemenea ca are drept efect calmarea animalului.
- Felinofobia reprezinta teama de pisici. Julius Caesar, Henry al II-lea, Charles al XI-lea si Napoleon sufereau cu totii de aceasta boala si aproape lesinau de teama in prezenta unei pisici.
- Toate pisicile se nasc cu ochi albastri.
- Pisicile fac parte din categoria felinelor. Ele s-au desprins de celelelte mamifere cel putin acum 40.000.000 de ani, ceea ce face din ele una dintre cele mai vechi familii de mamifere.
- Americanii cheltuiesc mai multi bani pe mancarea pentru pisici decat pe cea pentru bebelusi.
- O pisica adult are 30 de dinti si aproximativ 12 mustati.
- Egiptenii din antichitate credeau ca „Bast” era mama tuturor pisicilor de pe pamant si ca pisicile erau animale sacre.
- In timpul noptii pisica poate aduna in corneea ei marita de sase ori mai multa lumina decat oamenii. Deoarece vede mai bine decat oamenii in timpul noptii si deoarece se concentreaza mult mai bine pe obiecte sau animale aflate la distanta, pisicile sunt niste vanatori de noapte extrem de eficienti.
- Superstitia legata de pisica neagra este originara din America. In Asia si in Anglia aceasta se considera ca aduce noroc.
- Atat oamenii, cat si pisicile au regiuni identice din creier responsabile cu emotiile.
- Cardinalul Richelieu iubea atat de mult pisicile, incat si-a imparti casa cu 14 animalutze. Avea un personal angajat special pentru ele, iar la moartea sa, le-a lasat lor intreaga avere materiala de care dispunea.
- Familiile de pisici sunt cel mai fericite atunci cand sunt formate dintr-un numar par de membri. Pisicile sau puii de pisica ar trebui achizitionati in perechi, daca acest lucru este posibil.
- Boala zgarieturii de pisica, o boala curabila, insa uneori extrem de dureroasa, este cauzata de un bacil. In ciuda numelui ei, aceasta poate fi provocata de o serie de alte zgarieturi, nu numai de cele provenite de la pisici.
- Urina de pisica straluceste in intuneric.
- Pisicile sunt atrase de antigelul folosit la masini deoarece are un gust dulceag.
- Unele pisici se nasc cu degete in plus la labute. Aceasta anomalie se numeste polidactilie.
- Cand pisicile zgarie mobila, acest lucru nu reprezinta un act de malitie, ci ele isi ascut ghearele.
- Pisicile dorm in medie 16 ore pe zi, mai mult decat orice alt mamifer.
- Pisicile isi ingroapa materiile fecale pentru a-si ascunde urma de predatori.
- Pisicile pot dona sange altor pisici.
- Pisicile pot capata „pete de batranete” de culoare neagra, care apar de regula in jurul boticului si al ochilor, cand pisica a ajuns la o varsta cuprinsa intre 3 si 5 ani.
- Pisicile se pot plictisi. Acest lucru este vizibil in comportamentul lor in momentul in care se ling excesiv, mesteca sau musca.
- Pisicile pot avea pistrui, care apar pe pielea intregului corp si chiar si in gura.
- Pisicile disting culorile. Studiile au demonstrat faptul ca ele disting intre rosu si verde, rosu si albastru, rosu si gri, verde si albastru, albastru si gri, galben si albastru si galben si gri.
- Pisicile vad cu exactitate pana la aproximativ 36 de metri distanta, iar unghiul lor vizual este de 285 de grade (comparativ cu al omului, care este de aproximativ 200 de grade).
- Pisicile au 13 coaste.
- Pisicile au nevoie de o sesime din cantitatea de lumina de care au nevoie oamenii pentru a vedea. Cu toate acestea, viziunea lor din timpul zilei nu poate fi comparata cu cea a oamenilor.
- Pisicile torc cu o frecventa de 26 de sunete pe secunda, aceeasi frecventa ca a unui motor diesel la turatie normala.
- Pisicile pasesc cu ambele labute stangi si apoi cu ambele drepte, indiferent daca merg sau alearga. Singurele animale care mai fac acest lucru sunt girafele si camilele.
- Pisicile isi pun in miscare 500 de muschi pentru a sari si a sprinta.
- In ciuda reputatiei de mofturoase pe care o au, pisicile consuma aproximativ 127.750 de calorii pe an, aproape de 28 de ori mai mult decat cantaraste corpul lor si aceeasi cantitate de lichide. In caz ca va intrebati, pisicile nu pot supravietui cu o dieta vegetariana.
- Contrar asteptarilor, pisicile, si nu cainii, sunt cele mai raspandite animale de casa din Statele Unite. Exista aproximativ 66 de milioane de pisici si 58 de milioane de caini, in timp ce papagalii ocupa locul al treilea, cu un numar de 14 milioane.
- In fiecare zi in adaposturile pentru animale din Statele Unite se ucid in medie 30.000 de caini si pisici.
- Scriitorul american Ernest Hemingway avea la un moment dat 30 de pisici in casa lui din Havana.
- Felix Motanul este primul personaj de desen animat dupa care a fost construit un balon in cadrul unei parade.
- Florence Nightingale a avut de-a lungul vietii 60 de pisici.
- Calmantele pe care le folosesc oamenii pentru atenuarea sau eliminarea durerii sunt toxice pentru pisici. De asemenea, ciocolata este otravitoare pentru acestea.
- Lasata intr-un mediu natural, o pisica poate avea intre trei si sapte pisoiasi la fiecare 4 luni. Acesta este motivul pentru care sterilizarea pisicilor este atat de importanta.
- Daca pisica ta se rostogoleste in fata ta, expunandu-si stomacul, poti sa fii sigur ca are incredere in tine. De asemenea, este si o modalitatea de a-ti demonstra placerea pe care o simte cand ii esti prin preajma.
- In 1888 aproximativ 300.000 de pisici mumificate au fost descoperite in Beni Hassan, Egipt. Ele au fost vandute la pretul de 18,43 dolari pe tona si transportate in Anglia pentru a fi folosite ca ingrasamant.
- Pe langa nas, pisicile isi pot folosi pentru a mirosi si organul lui Jacobson, care este situat in partea superioara a gurii.
- In Egiptul antic intreaga familie isi radea sprancenele ca semn de respect si de doliu in momentul in care le murea pisica.
- In general pisicile traiesc mai mult decat cainii, intre 12 si 14 ani. Unele pisici insa pot atinge varsta de 20 de ani, sau chiar mai mult. Longevitatea unei pisici depinde de alimentatie, de mediu, de ingrijirea veterinara si de o serie de alti factori. De asemenea, este extrem de important daca pisica traieste in interiorul unei locuinte, sau i se permite sa iasa si afara (de regula, pisicile care traiesc afara traiesc in jur de 8 ani). Consensul general este acela ca la varsta de 7 ani o pisica poate fi considerata ajunsa la „varsta a doua”, iar de la 10 ani in sus, ea este batrana.
- Proportional cu marimea corpului lor, pisicile au cei mai mari ochi dintre mamifere.
- In secolul al IX-lea regele Henry I al Saxoniei a decretat ca amenda pentru uciderea unei pisici sa fie de 6 cosuri de porumb.
- A fost demonstrat faptul ca persoanele care au un animal de casa traiesc mai mult, sunt mai putin stresate si nu sunt atat de expuse atacurilor cerebrale.
- S-a demonstrat stiintific faptul ca actiunea de a mangaia o pisica reduce presiunea arteriala.
- Desi se crede ca pisicile nu disting culorile, s-a demonstrat faptul ca ele pot vedea albastrul, verdele si rosul.
- Stomacul multor pisici nu este capabil sa digere laptele de vaca, atat laptele simplu, cat si produsele preparate din el producandu-le diaree.
- Multe dintre oasele pisicii se afla in coada.
- Mai mult de 30% dintre americani au o pisica.
- Majoritatea pisicilor au 5 degete la labutele din fata, insa numai 4 la cele din spate.
- Sterilizarea unei pisici ii poate prelungi viata cu 2 sau 3 ani.
- Nu ridicati niciodata un pui de pisica de ceafa, numai mama lui poate face acest lucru intr-o maniera sigura, care sa nu-i faca rau micutului.
- Pisoiasii abia nascuti au canalale auditive astupate si nu incep sa auda decat dupa 9 zile.
- Cuverturile de culoare galbena sau portocalie reprezinta o agresiune pentru pisici. De aceea, un obiect stralucitor de culoarea portocalie, plasat langa mobila, o poate tine departe pe pisica, taindu-i pofta sa mai zgarie mobila in acel punct.
- Persoanele alergice la pisici au de fapt alergie la saliva acestora si la particulele de praf ce se aduna in blana lor. De aceea, daca pisicile sunt spalate in mod regulat, aceste persoane isi pot reduce in mod simtitor intoleranta.
- Cea mai batrana pisica a tuturor timpurilor este cunoscuta ca fiind Ma, din Devon, care avea 34 de ani atunci cand a murit, respectiv in 1957.
- Torsul face parte din repertoriul de socializare al fiecarei pisici, realizat, se pare, prin miscarea sacadata a aerului, obtinuta cu ajutorul contractiilor diafragmei. Surprinzator este faptul ca torsul poate fi produs si de pisici atunci cand este evident faptul ca sunt nervoase sau stresate, probabil ca o modalitate de destresare. Insa de cele mai multe ori pisicile torc atunci cand sunt multumite si linistite, iar sunetul este produs pentru prima data chiar cand sunt micute si sug lapte de la mamele lor.
- Pisicile siameze sunt originare din Siam, Thailanda de astazi. Legenda spune ca ele erau companionii regelui sau preoti ce vegheau templul. Exista urme care au detectat prezenta siamezelor in Egipt si in Burma, insa aceasta ipoteza a nascut multe controverse. Siamezele au fost aduse pentru prima data in Anglia la inceputul secolului al XIX-lea.
- Sir Isaac Newton, cel care a descris pentru prima data legile gravitatiei, este de asemenea inventatorul usitei mobile pentru pisici, ca urmare a faptului ca el insusi avea foarte multe animale de acest gen in casa.
- Stramoasa tuturor pisicilor domestice este Pisica Salbatica Africana, a carei specie a supravietuit si in zilele noastre.
- Cantitatea medie de mancare pentru pisici pe care acestea o primesc (din conserva sau mancare uscata) este echivalenta cu o „masa” constand in 5 soareci.
- Pisica a fost domesticita acum mai bine de 4000 de ani.
- Culoarea blanii pisicilor siameze este legata de temperatura corpului, respectiv portiunile mai reci sunt mai inchise. Pisoiasii de siameza se nasc albi datorita caldurii din uterul pisicii, inainte de a-i fata. Aceasta caldura este cea care nu permite intregii blani ce le acopera corpul sa se inchida la culoare.
- Pisica domestica este singura din specia ei, capabila sa-si tina coada in pozitie verticala in timp ce merge. Toate pisicile salbatice isi tin coada in pozitie orizontala sau intre picioare. Coada tinuta in sus inseamna fericire, dreapta – este un semn de avertizare, in timp ce coada tinuta intre picioare este dovada de insecuritate.
- Cea mai grea pisica inregistrata vreodata cantarea 20,865 kg.
- Singurul animal domestic nementionat in Biblie este pisica.
- Pedeapsa aplicata acum 4000 de ani in Egipt pentru uciderea unei pisici era moartea.
- Pisicile persane au blana cea mai mare si mai densa dintre toate pisicile domestice.
- Este demonstrat faptul ca pisicile isi pot gasi stapanii in locuri in care nu au mai fost niciodata. Exista povesti ce par sa contina o documentare serioasa la baza, care descriu „calatoriile” de sute si chiar mii de kilometri ale pisicilor in cautare stapanilor.
- Expresia din limba engleza echivalenta pentru „a ploua cu galeata” este "to rain cats and dogs" (a ploua cu caini si cu pisici), iar originea ei dateaza din secolul al VII-lea. In Anglia, din cauza ploilor torentiale, multe animale de pe strada se inecau si trupurile lor pluteau pe suvoaiele de apa ce inundau strazile.Acest fenomen lasa impresia ca intr-adevar ploua cu caini si pisici, de unde deriva si expresia.
- Van, o rasa foarte veche si rara de pisica turceasca se deosebeste de toate celelalte tipuri de pisici datorita dragostei ei pentru apa. Cunoscuta si sub denumirea de „pisica inotatoare”, Van este o pisica puternica, rapida si agila.
- Exista in intreaga lume mai bine de 5 milioane de pisici domestice, insa in ceea ce priveste numarul de rase parerile sunt impartite: Asociatia Crescatorilor de Animale, cel mai mare registru mondial, sustine ca sunt 35 de specii diferite, in timp ce Asociatia Internationala a Pisicilor a inregistrat 38 de specii.
- Atunci cand bea, pisica isi foloseste mai mult partea inferioara a limbii, decat varful ei.
- Daca iti vei surprinde pisica lipita de geam, urmarind intens o pasare, scotand un sunet ciudat si clampanind din maxilare, trebuie sa stii ca aceasta actioneaza pur si simplu din instinct – ceea ce face ea este direct legat de instinctul de muscatura mortala pe care toate pisicile (salbatice si domestice) o folosesc pentru a-si prinde prada.
- Winston Churchill adora pisicile. Jock, pisica lui, se pare ca i-a stat la capatai cand acesta a murit.
- Dispozitia pisicii poate fi usor detectata daca o privesti in ochi. Cand este inspaimantata sau agitata pupilele ii sunt mari si rotunde, in timp ce daca este nervoasa, acestea vor fi inguste. Marimea pupilei este relationata atat cu starea de spirit a animalului, cat si cu intensitatea luminii.
- Pisicile tinere pot distinge intre doua sunete aflate la o distanta de doar 45 de cm unul de altul si la 18 m de ea.

Postare mai nouă Postare mai veche

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...