LUPUL

Lupul cenusiu (Canis Lupus), este un mamifer din ordinul Carnivora. Este un animal robust şi suplu, lung de pana la aprox. 1,5 m, la care se adauga o coada de pana la cca 0,8 m. Greutatea este variabila, de obicei între 30 şi 50 kg, dar depasind în unele cazuri 70 kg. Lupul poate fi gasit in Europa, America, Asia in preerie, paduri dar cel mai mult in muntii inalti. Casa lui se numeste vizuina si este de obicei o pestera, o scorbura sau o gaura in pamant.
Blana este de o culoare brun-cenuşie cu variatii multiple. Ea se compune, de fapt, din doua randuri de peri: unul foarte des, lanos, langa piele, de culoare galbui-cenusie si un al doilea, mai lung, numit spic, avand varful negru. Naparlind în general toamna în zonele temperate, lupul are o “haina” de vara, mai închisa, si alta de iarna, mai deschisa. Alimentatia si dentitia sunt tipice pentru un carnivor. Desi la nevoie este si omnivor, putand supravietui şi cu fructe sau alte vegetale - consumand chiar si scoarta de copac -, lupul prefera totusi carnea.
El se comporta atat ca vanator cat si ca necrofag, fiind un important factor în pastrarea echilibrului natural. Acolo unde lupii au fost exterminati, indiferent de motive, a avut loc o prabusire a echilibrului ecologic.Lupii au o capacitate de 450 kg presiune pe 1 cm patrat, deci de 5 ori mai mare decat a omului.
Specii.
Lup arctic
Lup eurasiatic
Lup japonez, disparut acum
Lup mexican
Lup rosu, specie rara în estul SUA
Lup canadian estic, o specie recunoscuta de curand
Lup etiopian, asemanator unei vulpi
Paianjen lupHering lup, gasit în apele calde de coasta
Lup de mare, o specie de peste
Speranta de viata.
Lupul poate ajunge la varsta de 15-16 ani, dar datorita faptului ca a fost vanat in exces, a disparut de pe teritoriul multor tari.

Postare mai nouă Postare mai veche

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...