VULPEA

Vulpea este denumirea pe care o poarta aproximativ 27 de specii din familia Canidaes(carnivore) din neamul Vulpini, cu caracteristici agere si coada stufoasa. Cea mai raspandita specie este Vulpea Roscata (Vulpes Vulpes), gasita pe aproape toate continentele.
Vulpea este in general cele mai mica din familia Canidae, spre deosebire de lup, sacal si cainle domestic. Are între 7 şi 10 kg, rar mai mult. Corpul are sub 1 m lungime, iar coada stufoasa cca 30-40 cm.Corpul vulpii nu este mare, fiind destul de asemanator cu al cainelui, dar iese in evidenta datorita cozii lungi si stufoase, care are varful alb. Blana este roscata. Vulpea mananca, probabil, cele mai multe mici mamifere: soareci de camp, popandai, castori, lemingi, veverite, iepuri etc. Detecteaza prada chiar si fara sa o vada (după miros sau după sunet), dar nu alearga dupa ea, ci sare asupra sa, cu labele din fata, ca pisicile. Majoritatea vulpilor ucid deseori mai mult decat pot manca la o singura masa si îngroapa ce le prisoseste, urmand a reveni altă data la locul cu “provizii”.In general, vulpea mananca cam 1 kg de hrana pe zi.
Boli.
Considerate în trecut “devoratoare de gaini”, vulpile au fost vanate cu cruzime ani la rand. Un alt motiv pentru care oamenii nu le-au privit cu simpatie pe vulpi este faptul ca acestea raspandesc - mai ales în mediul rural - cateva boli foarte grave, printre care şi turbarea. Pot fi afectate în special mamiferele cu care vulpile intra în contact direct, dar boala poate fi transmisa si omului, fie direct prin muscatura, fie prin intermediul pasarilor din ograda.
Speranta de viata.
Vulpea traieste in general 2-3 ani, dar pot supravietui in captivitate pana la 10 ani.

Postare mai nouă Postare mai veche

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...