2012 - Sfarsitul "financiar" al lumii asa cum o stim

Peste doi ani, datorii considerate "riscante" în valoare de 700 miliarde USD ale corporaţiilor, autorităţilor locale şi ale Guvernului federal ajung la scadenţă în SUA, ceea ce ar putea atrage o criză mai gravă decât cea din septembrie 2008

Un "sfârşit financiar al lumii" ar putea fi mult mai aproape decât îşi închipuie cei care cred că criza economică este pe cale de a fi depăşită. State cu economii solide îşi vor pierde statutul de debitori siguri, companii şi autorităţi locale din toată lumea, ba chiar şi Guvernul federal al SUA ar putea fi zdruncinate ca niciodată în istorie de scandenţa unor datorii "riscante".

Circa 700 miliarde din acest tip de "junk debt" vor trebui rambursate în 2012 - acelaşi an care va aduce "sfârşitul lumii", potrivit unor previziuni atribuite mayaşilor şi făcute populare în toată lumea de un film de la Hollywood. O astfel de asociere între sumbrele perspective ale sistemului financiar mondial şi un film la modă a fost făcută într-o analiză a The New York Times (NYT).

Dincolo de metafore, semnalul de alarmă este tras de economişti, care se aşteaptă la nenumărate falimente în sistemul bancar american şi la blocarea accesului la credite pentru companii, din cauza uriaşelor datorii scadente în următorii 2-4 ani. "O avalanşă se pregăteşte pentru 2012 şi mai încolo", avertizează Kevin Cassidy de la agenţia de rating Moody's.

Un astfel de scenariu este plauzibil pentru că perioda de maturitate a creditelor luate şi a obligaţiunilor emise începând cu 2007 este de 5-7 ani, crede Diane Vazza, de la Standard & Poor's. Pieţele financiare vor fi copleşite de cereri de refinanţare a datoriilor scadente şi doar firmele (de aşteptat să fie foarte puţine!) care vor reuşi până atunci să iasă din recesiune vor rezista.

"Ziua Judecăţii" pentru marii debitori

O "zi a judecăţii" va surveni, în 2012, pentru debitorii care s-au împrumutat cu mare uşurinţă până în 2007, pentru aceia care au luat credite de urgenţă (forţaţi de dificultăţile aduse de criza financiară din 2008) şi pentru cei care, deşi aveau datorii scadente în 2009 şi 2010, au obţinut reeşalonări ale plăţilor. Între aceşti mari datornici din SUA se numără companii, spitale şi servicii locale de utilităţi publice, dar şi Guvernul federal.

Datoria publică a SUA va trece de 11.450 miliarde USD în 2012 şi va depăşi 12.600 miliarde în 2014. În acelaşi interval, pe pieţele financiare ajung la maturitate obligaţiuni pe care analiştii le numesc "junk" - care promit dobânzi mari, dar sunt şi grevate de riscuri mari ca debitorii să fie insolvenţi.

În 2010, vor exista asemenea obligaţiuni ajunse la scadenţă, care vor totaliza 21 miliarde USD, urmând ca valoarea lor să crească îngrijorător. Ele vor depăşi 155 miliarde în 2012, vor ajunge la 212 miliarde (2013), cu o creştere considerabilă până la 338 miliarde (2014).

Un "al doilea val" al crizei din 2007-2008

Rădăcinile viitoarei crize financiare au fost identificate de analiştii economici tot în "criza subprime", declanşată gradual în 2007 şi care a culminat cu criza de pe Wall Street din septembrie 2008.
Când debitorii "subprime" - care primiseră credite imobiliare cu prea mare uşurinţă, fără ca veniturile lor să garanteze posibilitatea plăţii ipotecilor - au început să intre în incapacitate de plată, firmele financiare au căutat modalităţi de amânare a unei crize inevitabile.

Piaţa ipotecilor începuse deja să se prăbuşească, dar companiile au "reambalat" instrumentele financiare garantate cu ipoteci "subprime" şi le-au revândut altor investitori. În acest fel, activele toxice au fost mutate din portofoliul unor bănci în bilanţurile contabile ale altor instituţii, dar nu au dispărut din sistemul financiar şi vor atrage o criză şi mai gravă.

sursa: Gandul

Postare mai nouă Postare mai veche

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...