Numele copiilor, bataia de joc a parintilor
Un judecător din Noua Zeelandă i-a permis unei fetiţe de 9 ani să îşi schimbe numele. Copilul s-a adresat instanţei ca să primească un alt nume decât cel dat de părinţii săi - Talula Does the Hula From Hawaii - în traducere românească un fel de - Talula dansează hula ca-n Hawaii.
Judecătorul de caz a hotărât că numele este o ofensă pentru copil şi îi creeză chiar un "handicap social" şi a criticat dur ceea ce a numit moda care-i face pe părinţi să dea nume ciudate copiilor.
Judecătorul din Noua Zeelandă a dat şi alte exemple de nume, care în cele din urmă, au fost interzise de tribunal ca Sex fruit, fructul sexului sau Fish and Chips, numele unui foarte popular fel de mâncare din Marea Britanie - Peşte şi Cartofi prăjiţi.
Instanţa a lăsat însă neschimbate Number 16 Bus Shelter, adică Staţia de Autobuz numărul 16 sau Midnight Chardonnay, un fel de Vinul de la Miezul Nopţii.
Moda numelor ciudate a atins culmi nebănuite la Hollywood. Campioni absoluţi par a fi actorii Angelina Jolie şi Brad Pitt care au vreo 6 copii acum dintre care unul Maddox, altul Shiloh iar gemenii nou-născuţi au fost la un pas să primească numele de Castor şi Polux, la sugestia mamei.
Noroc cu tatăl care a spus că prea seamănă cu o înjurătură în engleză.
Vine puternic din urmă interpretul şi activistul pentru drepturile omului, Bob Geldof, care are trei fete - Una Fifi Trixie Belle, alta Pixie şi cealaltă Peaches, adică Piersici.
În Statele Unite, antropologul Michael Sherrod a scris o carte despre numele ciudate pe care le primesc copiii.
El a explicat într-un interviu la un post de televiziune american, că există mai multe categorii de nume. Sunt părinţi care le pun copiilor numele păcatelor capitale.
Însă sunt şi copii care primesc nume de ... semne de punctuaţie.
"N-ai cum nu iubeşti pe cineva pe care îl cheamă "virgulă" sau "articol" sau "subiect", spune Michael Sherrod.
Sunt destui americani pe care îi cheamă Merry Christmas sau Have a nice day - adică Crăciun Fericit sau Să ai o zi frumoasă.
Şi destul de surprinzător pentru antropologul Michael Sherron, nu vor să îşi schimbe numele.
"La început am fost foarte surprinşi, în condiţiile în care mulţi ne-au povestiti cum îşi băteau colegii joc de ei când erau la şcoală, şi nu o dată. Când au crescut însă au ajuns să îşi iubească numele, pentru că îi făcea deosebiţi şi multă lume îşi aminteşte de ei pentru numele lor", mai povesteşte antropologul american.
Nici părinţii din România nu au scăpat de moda numelor cât mai deosebite de cele tradiţionale.
O simplă căutare prin datele Direcţiilor de Evidenţă a Populaţiei arată că a fost o perioadă când telenovelele erau foarte urmărite, când generaţii întregi de copii au primit nume perecum Isaura, Rodrigo, Fernando sau Alfredo.
Nici filmele americane nu i-a lăsat indiferenţi - sunt nume de Arnold, Clonvandam sau Zoro.
În judeţul Neamţ, de exemplu, scrie presa locală, în ultimii ani, părinţii plecaţi la muncă în străinătate au început să îşi boteze copiii cu nume din ţările în care muncesc dar păstrează şi numele româneşti.
Rezultatul? zeci de Carlos Vasile, Juan Alberto Ionescu, Serena Maria sau John Andrei.
În fine, la începutul acestei luni, în Baia Mare o femeie care mai avea deja 4 copii, a născut tripleţi, fetiţe. Nu se aştepta, aşa că le-a pus numele A, B şi C.
Aşa că, dacă vreţi să alegeţi un nume copilului şi v-aţi hotărât pentru unul mai exotic, luaţi în calcul recomandarea judecătorului din Noua Zeelandă - prezentaţi-vă cu numele pe care vreţi să îl daţi copilului. Sună bine?
Mai e şi proba cântecului. Cine i-ar cânta lui Vasilică Fernando Carlos să iasă sara la portiţă?
Postare mai nouă Postare mai veche