Scandal de pedofilie la Vatican
Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a condamnat tentativele de implicare a Papei Benedict al XVI-lea în scandalul de pedofilie din Germania, afirmând că toate aceste încercări au eşuat. În ultima vreme, presa a dezvăluit o serie de cazuri de abuzuri sexuale în cadrul Bisericii Romano Catolice, în Austria, Germania, Olanda, Irlanda, SUA şi Italia.
În Germania, au apărut acuzaţii referitoare la abuzuri sexuale şi violenţe, în special asupra copiilor din seminarii şi internate în anii 1970 - 1980. O anchetă vizează abuzurile la care ar fi fost supuşi anumiţi copii, membri ai corului Regensburger Domspatzen, condus timp de 30 de ani de fratele Papei, Georg Ratzinger. În plus, publicaţia „Suddeutsche Zeitung” a dezvăluit că, în anii 1980, Papa Benedict al XVI-lea, la acea vreme arhiepiscop de Munchen, ar fi primit un presupus preot pedofil în eparhia sa. Referindu-se la acest caz, purtătorul de cuvânt al Vaticanului a explicat că arhiepiscopul vicar de la acea vreme, monseniorul Gerhard Gruber, a recunoscut şi şi-a asumat „eroarea” acceptării în eparhie a preotului suspectat de pedofilie.
Circa 3.000 de cazuri de pedofilie, produse în ultimii 50 de ani, în care au fost implicaţi preoţi catolici au fost anchetate de Sancta Sedes din 2001 şi până în prezent. În aproximativ 60% dintre aceste cazuri a fost mai degrabă vorba de acte de efebofilie, atracţie sexuală faţă de adolescenţi de acelaşi sex. În 30% dintre cazuri a fost vorba de raporturi de natură heterosexuală şi doar în 10% de pedofilie propriu-zisă, adică atracţie sexuală faţă de copii, a explicat Monseniorul Charles J. Scicluna, procuror la tribunalul Congregaţiei pentru doctrină religioasă. Astfel, în perioada 2001 şi 2010, s-au înregistrat aproximativ 300 de cazuri de preoţi acuzaţi de pedofilie. În 10% dintre cazuri, cele foarte grave, confirmate de dovezi clare şi indubitabile, clericii vinovaţi au fost excluşi din rândul Bisericii Romano-Catolice. Tot 10% dintre prelaţi şi preoţi au solicitat singuri excluderea din cadrul Bisericii, după ce au fost implicaţi în astfel de scandaluri.
În majoritatea cazurilor semnalate, 60%, ţinând cont de vârsta avansată a acuzaţilor, nu s-au mai deschis procese şi s-am luat măsuri disciplinare cum ar fi interdicţia de a ţine slujba sau de a primi confesiuni şi obligaţia de a se retrage într-o viaţă de penitenţă. În cazul celor 20% de preoţi şi prelaţi rămaşi, au fost deschise şi sunt în desfăşurare procese penale sau administrative. Majoritatea denunţurilor împotriva preoţilor catolici vin din SUA, unde s-au înregistrat 80% din totalul cazurilor din perioada 2003 - 2004.
Postare mai nouă Postare mai veche