Sugestie: Cultul mortilor online

Guvernul din Taiwan i-a indemnat pe locuitorii insulei sa renunte la practicile funerare traditionale – arderea tamaii si a hartiilor ce imita bancnotele - si sa opteze, in schimb, pentru omagierea online a celor disparuti.

Recomandarea a fost facuta cu putin timp inaintea Zilei Stramosilor (sarbatoare oficiala in Taiwan; este numita si Festivalul Curatarii Mormintelor) care a avut loc pe 5 aprilie; in aceasta zi, persoanele de etnie chineza merg in cimitire, unde duc flori si ofrande de hrana, ard tamaie si hartii pe care sunt tiparite imagini ce amintesc de bancnote (plus diverse alte obiecte-daruri din hartie), acestea fiind practici ceremoniale menite sa asigure confortul celor disparuti, in lumea de dincolo.

Din pacate, practicile care implica arderea unor obiecte sunt, in acelasi timp, daunatoare mediului, inrautatind poluarea atmosferica si putand cauza incendii.

Arderea hartiilor tiparite care evoca bancnotele elibereaza in atmosfera mari cantitati de dioxid de carbon, precum si substante potential cancerigene ca benzen, etil- si metil-benzen.

Guvernul taiwanez a recomandat locuitorilor "sa-si cinsteasca stramosii intr-un fel modern si ecologic" prin omagierea lor online sau prin donatii in bani catre institutii caritabile.

Alternativ, organizatii de protectie a mediului s-au oferit sa colecteze imitatiile de bancnote si sa le arda in instalatii de incinerare speciale, prevazute cu sisteme de tratare a substantelor nocive rezultate din ardere.

Datorita densitatii ridicate a populatiei (23 de milioane de locuitori, pe o suprafata de cca. 36.000 kmp) si numarului mare de fabrici, Taiwan se confrunta cu niveluri ridicate ale poluarii atmosferice si face eforturi constante pentru reducerea acesteia.

Sursa: The Independent

Postare mai nouă Postare mai veche

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...