CUBUL RUBIK

Rubik a inventat „Cubul Magic” în 1974 şi a obţinut patentul HU170062 în Ungaria pentru el în 1975 dar nu a căutat patente internaţionale. Primele prototipuri s-au produs spre sfârşitul lui 1977 şi au fost distribuite prin magazinele de jucării din Budapesta. În septembrie 1979, s-a semnat un acord cu Ideal Toys pentru a aduce Cubul Magic în Occident, iar jocul şi-a făcut debutul internaţional la târgurile de jucării din Londra, Paris, Nürnberg şi New York în ianuarie şi februarie 1980.
Un cub Rubik are opt colţuri şi douăsprezece muchii. Există 8! moduri de aranjare a pieselor din colţ. Şapte pot fi orientate independent, iar orientarea celui de-al optulea depinde de celelalte şapte, dând în total 37 posibilităţi. Există 12!/2 moduri de aranjare a muchiilor, deoarece o permutare impară a colţurilor implică o permutare impară a munchiilor. Unsprezece muchii pot fi puse independent în câte două orientări, cu orientarea ultimei depinzând de celelalte, ceea ce dă 211 posibilităţi.
Sunt exact 43.252.003.274.489.856.000 posibilităţi. În reclame, se spune adesea că jocul are doar miliarde de poziţii, deoarece ordinele mai mari de mărime sunt greu de înţeles de mulţi. Dacă s-ar pune cap la cap cuburi Rubik de 57 mm fiecare într-o permutare diferită, epuizând toate posibiliţăţile, şirul ar avea 261 ani lumină lungime
S-au ţinut numeroase concursuri de rezolvare rapidă a cubului Rubik pentru a afla cine poate rezolva jocul în cel mai scurt timp. Numărul concursurilor creşte în fiecare an; între 2003 şi 2006 s-au ţinut 72 de competiţii oficiale, dintre care 33 doar în 2006.
Primul campionat mondial organizat de Guinness Book of World Records a avut loc la München la 13 martie 1981. Toate cuburile au fost mutate de 40 de ori şi lubrifiate cu parafină. Învingătorul oficial, cu un record de 38 de secunde, a fost localnicul Jury Froeschl.
Primul campionat mondial internaţional s-a ţinut la Budapesta la 5 iunie 1982, şi a fost câştigat de Minh Thai, un student vietnamez din Los Angeles, cu un timp de 22,95 secunde.
După 2003, cuncursurile sunt decise mediana obţinută din cinci încercări; dar se înregistrează şi timpul cel mai bun. World Cube Association păstrează o istorie a recordurilor mondiale. În 2004, WCA a impus utilizarea unui dispozitiv de cronometrare numit Stackmat.
Recordul mondial pentru o singură încercare este deţinut de Erik Akkersdijk care, în 2008, a rezolvat un cub în 7,08 secunde la Czech Open 2008. Recordul mondial pentru timpul mediu îi aparţine lui Tomasz Zolnowski, cu timpul de 10,63 secunde, la 4 aprilie 2009.
În plus, se ţin şi competiţii alternative neoficiale, în care participanţii sunt invitaţi să rezolve cubul în condiţii neobişnuite. Printre acestea se numără:
Rezolvarea cubului legat la ochi
Rezolvarea cubului cu o persoană legată la ochi şi cealaltă dictând mişcările pe care să le facă
Rezolvarea cubului sub apă dintr-o singură respiraţie.
Rezolvarea cubului cu o singură mână
Rezolvarea cubului cu picioarele
Dintre aceste competiţii neoficiale, WCA omologhează doar competiţiile de rezolvare legat la ochi, cu o singură mână şi cu picioarele



Postare mai nouă Postare mai veche

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...