Mormantul lui Leonardo da Vinci

ROMA - Legenda lui Leonardo da Vinci este învăluită în mister: Cum a murit? Este ingropat intr-un castel francez  cu adevărat ? A fost "Mona Lisa" un autoportret deghizat?

Oamenii de ştiinţă italieni incearca sa gaseasca cheia pentru rezolvarea acestui puzzle şi spun că încearcă sa obtina permisiunea din partea autorităţilor franceze să sape pana gasesc osemintele de carbon entru a le determina ADN.
În cazul în care craniul este intact, oamenii de stiinta pot raspunde la o întrebare  care a fascinat savanţii şi publicul timp de secole: identitatea Mona Lisei. Isi doresc reconstituirea partilor vitale apoi fizice ale feţei lui Leonardo, apoi sa compare cu faţă zâmbitoare, din pictura, au explicat experţii implicaţi în proiect, citati de  Associated Press.
"Noi nu ştim ce vom găsi în cazul în care mormânt este deschis, am putea  găsiţi doar cereale şi praf", spune Giorgio Gruppioni, un antropolog care participă la proiect. "Dar dacă ramasitele sunt bine păstrate, ele sunt o arhivă biologica care înregistrează evenimente din viaţa unei persoane, şi, uneori,de la moartea lor".
Liderul grupului, Silvano Vinceti, a declarat pentru AP că el intenţionează să grabeasca oficialii francezi responsabili  de situl unde se mentioneaza pretinsa înmormântare de la Castelul Amboise.
Dar entuziasmul Italian poate fi prematur.
În Franţa, exhumarea necesită o lunga procedura juridica, dar mai ales se creeaza şi un precedent   atunci când este implicata o persoană de o notorietate asa de mare, cum ar fi Leonardo.
Jean-Louis Sureau, director al castelului din epoca medievala situat în Franţa pe Valea Loarei, a declarat că, odată ce se va face o cerere oficiala, se va crea si o comisie de experti
Ultimii ani ai lui Leonardo
Leonardo s-a mutat în Franţa, la invitaţia regelui Francis I, care l-a numit "primul pictor la rege." Şi-a petrecut ultimii trei ani de viaţă acolo, şi a murit în Cloux, în apropierea casei de vara a monarhuliu Amboise , în 1519, la vârsta de 67 de ani.
Pretinsul mormant al lui Leonardo da Vinci este situat la Saint-Hubert Capela de la  Castelul Amboise  în vestul Franţei. Locul  de veci, biserica palatul Saint florentin, a fost distrus în timpul Revoluţiei franceze. Se crede ca ar fi fost reinhumat în cele din urmă, în Saint-Hubert Capela  din apropierea castelului.
Pe piatra funerera scrie pur şi simplu, "Leonardo da Vinci".
"Mormântul Amboise este un mormânt simbolic; existenta lui Leonardo acolo  este un mare semn de întrebare", a declarat Alessandro Vezzosi, director al unui muzeu dedicat lui Leonardo în oraşul său natal din toscan Vinci.
Rezolvarea misterului Mona Lisa
Un grup de 100 de experţi implicaţi în proiect, denumit Comitetul Naţional pentru Patrimoniu istoric şi artistic, a fost creat în 2003 cu scopul de a "rezolva marile enigme ale trecutului", a spus Vinceti, scriitor de cărţi despre artă şi literatură.
Se poate argumenta că pictura este cea mai faimoasa din lume. "Mona Lisa" se afla la  Muzeul Louvre de la Paris, unde a atras  8.5 milioane de vizitatori numai anul trecut. Misterul a înconjurat identitatea subiectului din pictura  timp de secole,  speculaţiile variind de la soţia unui negustor florentin la mama copiilor lui Leonardo.
Că Leonardo a pictat "Mona Lisa" ca un autoportret în deghizare este o varianta care a intrigat cercetătorii, dar i-a  şi divizat. Teoriile s-au înmulţit: Unii cred că gustul lui Leonardo pentru practica ghicitului l-ar fi facut să-şi ascundă identitatea proprie în spatele acestui zâmbet naucitor; alţii au speculat că, având în vedere homosexualitatea lui Leonardo , pictura ascune un iubitor de androgin.
Unii s-au folosit de analize digitale pentru a suprapune autoportretul barbos al lui Leonardo  pe "Mona Lisa", pentru a demonstra  trasaturi faciale perfect aliniate.
Dacă se aproba deschiderea mormantului, specialiştii italieni ar putea folosi un aparat de fotografiat miniatural şi un sol-penetrant radar  care produce imagini din spatiul  subteran prin unde radar pentru a confirma prezenţa de oase.
S-ar putea compara ADN cu cel al descendentilor de drept ai lui Leonardo.
Gruppioni a mai spus ADN-ul extras din oase, de asemenea, ar putea fi comparat cu ADN-ul găsit în altă parte. De exemplu, de la culorile intinse pe panza  cu degetul lui, eventual prin salivă. Asta ar sugera ca ADN-ului ar putea fi gasit pe picturile lui, deşi Gruppioni a recunoscut acest lucru af fi foarte greu.
Chiar şi în lipsa unor teste ADN, alte teste ar putea oferi informaţii utile, inclusiv dacă oasele au aparţinut unui bărbat sau femeie, şi dacă acea  persoană a murit tânăra sau bătrâna.
Experţii ar putea descoperi, de asemenea, orice patologie sau alte dovezi de cauza morţii. Tuberculoză sau de sifilis, de exemplu, ar lăsa urme semnificative în structura osoasă, a spus Vinceti.
În cel mai bun  caz - daca craniul este bine conservat - grupul va lua o scanare CAT şi ar efectua reconstrucia fetei, a declarat Francesco Mallegni, un profesor de antropologie, care este specializat in reconstructii  ale feţelor de italieni de renume, printre care si Dante.
Chiar şi în cadrul comisiei, parerile experţilor sunt împărţite in ceea ce priveste identitatea Mona Lisei.
Vezzosi, directorul muzeului, a respins ca "neîntemeiata şi lipsita de sens", ideea că "Mona Lisa" ar putea fi un auto-portret al lui Leonardo.
Cei mai mulţi cercetători cred că femeia poate să fi fost fie o concubină a sponsorului artistului, nobilil florentin Giuliano de Medici, sau Lisa Gherardini, soţia unui bogat negustor de matase, Francesco del Giocondo. Explicatia oficiala este că numele de "Mona Lisa" vine de la soţia acelui comerciant de mătase

Postare mai nouă Postare mai veche

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...