Premiile GOPO - Oscarul romanesc

Pe 29 martie va avea loc la Palatul Parlamentului, Sala Unirii, cea de-a patra editie a Galei Premiilor Gopo.

Premiile Gopo sunt echivalentul romanesc al evenimentelor importante de profil din intreaga lume, cum ar fi Premiile Oscar, Globurile de Aur sau premiile BAFTA din Marea Britanie. In cadrul Galei sunt alesi, in urma votului individual si secret a peste 350 de profesionisti ai tuturor sectoarelor industiei cinematografice autohtone, cei mai buni dintre nominalizatii la categoriile prezente in competitie.

Premiul Gopo pentru Intreaga Cariera va fi acordat in acest an indragitei actrite Draga Olteanu Matei. Avand la activ peste 90 de filme de lung metraj din a caror distributie a facut parte, actrita se alatura astfel lui Marin Moraru si Jean Constantin pe lista marilor actori distinsi cu acest premiu in cadrul Galelor anterioare.

Pentru categoria Cel mai bun film de lung metraj au fost nominalizate patru productii: Cea mai fericita fata din lume, in regia lui Radu Jude, Concertul, in regia lui Radu Mihaileanu, Katalin Varga in regia lui Peter Strickland si binecunoscutul Politist, adjectiv regizat de Corneliu Porumboiu.

Tot "Politist, adjectiv" este nominalizat si la categoria Cel mai bun scenariu, alaturi de Intalniri incrucisate, Cealalta Irina, Cea mai fericita fata din lume si Concertul.

Batalia pentru premiul Cel mai bun actor intr-un rol principal se va da intre Adrian Titieni, pentru rolul din Pescuit Sportiv, Andi Vasluianu, interpretul lui Aurel Jianu in Cealalta Irina, Dragos Bucur pentru personajul din Politist, adjectiv, Florin Piersic Junior pentru interpretarea din Calatoria lui Gruber si Valentin Popescu pentru rolul Avram din Cele ce plutesc.

Cea mai buna actrita intr-un rol principal va fi aleasa dintre Andreea Bosneag, pentru rolul din Cea mai fericita fata din lume, Hilda Peter, pentru personajul din filmul cu acelasi nume, Katalin Varga, Olimpia Melinte pentru rolul Magdei din Cele ce plutesc, Maria Dinulescu pentru interpretarea din Pescuit sportiv si Monica Barladeanu pentru rolul Francescai.

Pentru Premiul publicului a fost desemnat fimul cu cel mai mare succes la box office in 2009 - Amintiri din Epoca de Aur - Partea I: Tovarasi, frumoasa-i viata!, regizat de Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu si Cristian Mungiu.

Postare mai nouă Postare mai veche

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...