CEDO si statul roman

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat statul român la plata unei despăgubiri morale de 12.800 de euro în favoarea unui reclamant încarcerat împreună cu alţi opt deţinuţi şi obligat să compară în faţa instanţei române în zeghe.
Reclamantul Dan Jiga a fost condamnat în 2005 de justiţia română la 5 ani de închisoare pentru corupţie pasivă şi abuz în funcţie, pe când ocupa postul de director general al Direcţiei economice din Ministerul Agriculturii şi al Alimentaţiei.

Jiga a fost arestat în 2002 şi plasat în detenţie provizorie, fiind suspectat de primire de mită în cadrul unei proceduri de privatizare.

Între lunile noiembrie 2002 şi noiembrie 2004, el a fost adus în mod regulat la audieri încătuşat şi îmbrăcat în zeghe.

În verdictul lor, judecătorii de la Strasbourg au condamnat această atingere adusă prezumţiei de nevinovăţie, care, în opinia lor, "a fost sporită de participarea, în haine civile, a coinculpatei D.F. la audieri, o diferenţă susceptiblă să întărească impresia de vinovăţie a dlui Jiga".

Decizia Curţii mai relevă că, în închisoarea de la Jilava, Jiga a împărţit o celulă de 14 m2 cu alţi opt deţinuţi, şi că avea acces la duş o dată pe săptămână şi dreptul la o singură plimbare pe zi.

Chiar dacă nimic nu indică o intenţie din partea autorităţilor de a-l umili, condiţiile de detenţie pe o perioadă destul de îndelungată l-au supus la o încercare ce a depăşit nivelul de suferinţă inerent detenţiei, au explicat judecătorii CEDO.

Postare mai nouă Postare mai veche

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...